Complexul lui Oedip și complexul Electra – sau de ce căutăm iubiți ca „tati” și iubite ca „mami”

0
1237

Fata lui tati” și ”băiatul mamei” sunt mai mult decât două expresii uzuale care capătă, de cele mai multe ori, conotații peiorative. Datorită lui Freud, ele își găsesc și originea, fiind, de fapt, un concept din psihanaliză. Complexul lui Oedip este denumirea pretențioasă sub umbrela căreia se adăpostesc semnificațiile acestor sintagme pe care le auzim des.

Complexul lui Oedip – origini 

Oedip este un nume sonor din mitologia Greciei Antice. Potrivit fascinantei legende pe care Sofocle a și pus-o în scenă, Oedip era fiul regelui din Teba, regele Laios. De teamă că Oedip îl va detrona, Laios îi porunceste unui pastor să-l ucidă pe cel pe care îl recunoscuse drept fiu. Pastorul, însă, nu respecta ordinul regelui și alege să îl crească pe Oedip ca și când ar fi fost copilul său. Dupa ani și ani, Oedip îl ucide accidental pe Laios, fără să știe că acesta era, de fapt, tatăl său natural și se căsătorește, în necunoșțință de cauză față de această situație, chiar cu propria-i mamă.

Complexul Oedip & Complexul Electra

Complexul lui Oedip este sintagma atribuită unuia dintre cele mai interesante fenomene psihologice. Potrivit specialiștilor, acesta desemnează o etapă de atașament excesiv vizavi de părinții de sex opus, etapă pe care o parcurg copiii cu vârste între 3-6 ani.

De fapt, aceasta este perioada în care copiii își conturează identitatea sexuală; cel mic va imita comportamentul părintelui de același sex și va dezvolta o afecțiune aparte(chiar și erotică, spun psihologii) pentru părintele de sex opus. Așa se explică, deci, că cei mai mulți dintre noi căutăm pe parcursul vieții, parteneri care să semene -fizic și nu numai – cu părintele nostru de sex opus.

Despre complexul lui Oedip a scris însăși Freud, care a preluat această denumire dintr-o piesa de-a lui Sofocle (intitulată ”Oedip rege”). La bază, acest concept se referă doar la atitudinea băiețeilor față de mama lor. Ceva mai târziu a fost introdus și complexul Electra, care reprezintă competiția de natură afectivă a fetelor cu mamele, pentru atenția taților.

Complexul Electra are, de asemenea, o origine mitică. Personajul legendar Electra a pus la cale, împreună cu Orestes, fratele său, un plan de răzbunare împotriva mamei lor, Clytemnestra și a partenerului acesteia, care îl uciseseră pe tatăl biologic al celor doi frați.

Aceste două tipuri de manifestări comportamentale sunt obișnuite la copii mai ales în perioada specificată mai sus (3-6 ani). 

Potrivit lui Freud, atât complexul Oedip cât și complexul Electra se încheie în momentul în care copilul s-a identificat cu părintele aceluiași sex și și-a reprimat instinctul sexual. Dacă în relațiile cu părinții copiii nu au trecut prin traume și daca atitudinile părinților vis-a-vis de cei mici nu au fost nici prea prohibitive, nici stimulative în exces, manifestările acestor concepte psihologice sunt depășite.

Există, însă și cazuri în care complexul lui Oedip și complexul Electra generează traume, caz în care apare așa-numita ”nevroză infantilă”.

Așadar, putem afirma că efectele lor se produc, mai mult sau mai puțin conștient, pe parcursul întregii vieți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here