Te plimbi prin parc și poți alege aleea care te va duce spre ieșire. Auzi telefonul sunând și parcă știi deja cine este la celălalt capăt al liniei. Cunoști pe cineva nou și ceva îți spune că nu ar fi indicat să îi oferi încrederea ta. Pentru toate aceste situații poți afirma că intuiția și-a făcut treaba sau că ai o bănuială. De fapt, ele au legătură cu cel de-al treilea ochi. Ai auzit până acum de epifiză sau de glanda pineală? Ei bine, rolul său este mai profund decât ai fi crezut.
Care este cel de-al treilea ochi?
Demult, majoritatea creaturilor lumii aveau, pe lângă cei doi ochi pe care îi avem și noi, ființele raționale, un al treilea ochi. În cele mai multe dintre imaginile timpurii, acesta era localizat la jumătatea frunții. Potrivit specialiștilor, acesta încă există, sub diverse forme, la aproape toate speciile de viețuitoare. De exemplu, la oameni, al treilea ochi este ascuns în creier și este reprezentat de către glanda pineală sau epifiză, așa cum mai este numită aceasta.
Deși pare incredibil, cercetătorii au descoperit în corpul uman un ochi nefuncțional, cu o structură similară a organelor care ne facilitează simțul văzului. Se pare că cel de-al treilea ochi are de asemenea celule retiniene care acționează ca receptori ai luminii. În 1919, Frederick Tilney și Luther Fiske Warren precizau într-una dintre lucrările lor că asemănările structurii epifizei cu un ochi uman sugerează că organul a fost format astfel încât să fie sensibil la lumină și că este capabil de a vedea dincolo de aspectele fizice, palpabile, evidente.
De fapt, în 1995, Dr. Cheryl Craft, care la vremea aceea ocupa funcția de președinte al Departamentului de Neurobiologiei în cadrul Universității din California de Sud afirma că glanda pineală este ”ochiul minții”.
Ce rol are epifiza
Asemănătoare unui bob de mazăre, glanda pineală este un organ mic, de doar 0,2 grame, care se ocupă de producere melatoninei, un hormon derivat din serotonină a cărei secreție se intensifică rapid după expunerea la întuneric. Cu alte cuvinte, epifiza produce cantități mai mari sau mai mici de melatonină ținând cont de ritmul circadian. Ba chiar mai mult decât atât, există studii care certifică faptul că nivelul secreției acestui hormon în cazul mamei comunică fătului ”momentul zilei” în care se află – respectiv zi sau noapte.
Legătura dintre glanda pineală și nisipul cerebral
Și totuși, oamenii de știință pasionați de epocile trecute au demonstrat că glanda pineală are un potențial mult mai mare decât pare. Timp de mii de ani, atât în cultura estică, dar și în filosofia occidentală, epifiza a fost considerată un ”al treilea ochi” și se definea drept poarta către o conștiință superioară, care ar putea vedea dincolo de lumea noastră fizică. nu degeaba renumitul filozof francez, Rene Descartes, a supranumit glanda pineală ”sediul principal al sufletului. Tot el afirma că epifiza este locul în care se formează toate gândurile noastre. De altfel, în sprijinul ipotezei lui Descartes este și opinia pe care profesorul rus Kobozev și-o exprimase deja încă din anii ‘60. Potrivit acestuia, creierul în sine nu are capacitatea de gândi; profesorul afirma că gândirea poate avea loc doar în prezența psihonilor – fluxuri de particule ultraușoare. Astfel, cu ajutorul nisipului cerebral, glanda pineală este capabilă să capteze informațiile cosmice ale acestor fluxuri de particule, pe care creierul le transformă mai apoi în gânduri și emoții.
Al treilea ochi, supranumit și ”Sediul sufletului”
Glanda pineală este un mic organ așezat în imediata apropiere a centrului creierului. Se pare că activitatea sa este influențată de lumină, de somn (mai exact de alternanța ciclului zi-noapte), dar și de nivelul de dezvoltare sexuală. Epifizei i s-a atribuit pseudonimul de ”cel de-al treilea ochi” sau ”Sediul sufletului”, fiind considerată organul care dă naștere a ceea ce numim al șaselea simț.
Al treilea ochi în culturile asiatice
Savanții care au studiat religiile orientale spun că fascinația care gravitează asupra celui de-al treilea ochi are o istorie îndelungată în India și China, acolo unde hinduismul, taoismul și budismul sunt tradițiile care au pus stăpânire pe stilul de viață al oamenilor. În mod ciudat, potențialul real al glandei pineale este ignorat de arheologii culturii noi, în ciuda numeroaselor dovezi și simboluri prin care este reprezentată aceasta de arta americană antică. De altfel, chiar și acum, al treilea ochi este cunoscut pe întreg tărâmul indian drept ”Bindi” și este marcat adesea printr-un punct roșu poziționat în mijlocul frunții, mai precis deasupra și între cei doi ochi. Aceștia consideră că Bindi este punctul înțelpciunii ascunse, care concentrează întreaga experiență umană.

Ce presupune activarea glandei pineale
Al treilea ochi face parte din corpul nostru energetic și este în directă conexiune cu cea de-a șasea chakră, cea legată de psihic și transcendental. De asemenea, această chakră este asociată cu glanda pineală, aflată în stare latentă la majoritatea oamenilor. Se spune chiar că aceasta capătă forma unei stafide atunci când nu este activată și se transformă într-un bob de mazăre pe măsură ce se deschide. Activarea glandei pineale presupune apelarea la tehnici de meditație specifice și ajută la îmbunătățirea capacităților intuitive.